Over het Vrouwenhuis

Het Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742). Zij had bij testament bepaald dat haar prachtige patriciërshuis aan de Grote Aa na haar dood tot een hofje voor ‘oude vrouwen en vrijsters’ van hervormde huize moest worden bestemd. De bejaarde vrouwen kregen elk een eigen kamer en mochten daar gratis wonen. Bovendien kregen zij elke maand een toelage.

De eerste bewoonster van het Vrouwenhuis was Sophia Jans, voor tientallen jaren dienstbode bij Aleida Greve. Na de dood van haar meesteres kon zij nog zeven jaar genieten van een welverdiende rust in ‘haar’ huis, ondersteund door een welverdiend jaargeld dat Aleida Greve haar naliet.

Tot 1984 werd het (Oude) Vrouwenhuis als hofje bewoond. Na uitvoerige restauratie werd in 1987 de benedenverdieping voor het publiek opengesteld. 

U kunt trouwens meer lezen over het Vrouwenhuis in het boekje ‘Het Vrouwenhuis te Zwolle’ door historicus Jan ten Hove, verschenen in 1994. De tweede druk uit 2009 is alleen te koop in het Vrouwenhuis, voor 20 euro (incl. verzendkosten 24 euro).


Sitemap | Disclaimer