Kom langs en leer !

Het Vrouwenhuis is uitsluitend geopend voor groepen na een telefonische afspraak.

Lezingen voor groepen van 10 tot 20 personen : entrée € 9,50 p.p. Duur : ca. 2 uur. Ontvangst met koffie of thee in de Regentenkamer, daarna een lezing in de Ontvangstkamer , afgesloten met een speciale rondleiding die vooral betrekking heeft op het gekozen onderwerp


Onderwerpen

1. Wassen & strijken door de eeuwen
Een lezing over de geschiedenis van wassen, bleken, strijken en mangelen tot aan de komst van electrische apparaten.
Na de lezing wordt een pronkkabinet met een uitgebreide linnenuitzet geopend en een bezoek gebracht aan de 17de eeuwse kleerzolder met de mangel en het washok op de binnenplaats.

2. Rondom ‘Het Theesalet’ (1689) : over de geschiedenis van de thee en de suiker in Nederland
Het Vrouwenhuis bezit het oudste schilderij van een theedrinkend gezelschap, gemaakt in 1689 door Cornelia van Marle. Een lezing over de komst van thee en suiker in Nederland in de 17de eeuw en over de gebruiken rond het drinken van thee. Met speciale aandacht voor het Chinese porselein in het Vrouwenhuis.

3. Gebruiken rond huwelijk en geboorte in de 17de eeuw : de familie Soury-Wolfsen in het Vrouwenhuis
Aan het einde van de 17de eeuw werd het huis bewoond door burgemeester Pieter Soury, zijn vrouw Aleijda Wolfsen, schilderes, en hun grote kinderschare. In hun soms korte levens werd veel gefeest en gerouwd. Na de lezing wordt een kunstkabinet geopend waarin verschillende interieurs van het Vrouwenhuis anno 1690 op schaal zijn nagebouwd.


4. Penseelprinsessen : schilderessen in de 17de eeuw
Het Vrouwenhuis bewaart het werk van zes schilderessen uit de 17de eeuw, zowel amateurs als professionals. Was hun werk nou zo uitzonderlijk of waren er meer vrouwen op deze manier werkzaam in de Republiek.

5. Sint Nicolaas : over de traditie van de Goedheiligman in Nederland vanaf de 17de eeuw
(alleen in de maanden november en december)
Een lezing over het ontstaan en de gebruiken van het Sint Nicolaas-feest tot aan de eerste intocht in Nederland in 1934. Met speciale Sinterklaaslekkernijen !


Sitemap | Disclaimer